Stjärnor

Stjärnor, Hedesunda kommun, mfj-form
Stjärnor, Hedesunda kommun, inspiration, mfj-form
Stjärnor, Hedesunda kommun, inspiration, mfj-form

’Stjärnor’ (pågående)

Allaktivitetshus/Ishall, Hedesunda kommun

Hedesunda har en stor skatt av folkloristiska föremål, som är väldigt intressanta ur många perspektiv. Jag som textilkonstnär går igång på hur man skulle kunna inspireras av alla vackra mönster och former. Precis som i ’Blommor, bin & barn’, där jag lät barn vara med i skapandeprocessen, kommer jag bjuda in Hedesunda skolbarn att delta i skapandeprocessen.
Främst för att spänna en båge mellan det historiska Hedesunda fram till idag, men även för att de här barnen är en del av och formar framtidens ’historia’! De ska vara med att vika och klippa klassiska pappersstjärnor. Jag hoppas att barnen ska inspireras av de olika mönstren från Hedesunda och tolka dem i egna ’stjärnor’.
De vackra stjärn-mönstren är intressanta hela året om, dessutom med inspiration från Hedesundas mönster-tradition!

Jag väljer ut 3 passande stjärnor. Materialet kommer vara vitlackad plåt, 1 m till dryga 2 m i diameter.
De kommer monteras med viss distans, dels för att lyftas ut från befintliga fasaden och ge en skuggeffekt dagtid. Dels för att jag vill montera LED-belysning bakom stjärnorna, för att stjärnmönstret ska synas även i mörkret.
(i natt-exemplet nedan har jag bytt ut stjärnorna, de ska i verkligheten naturligtvis vara samma i dag- o nattvarianten!)
Fler stjärnor kommer användas som förstorade fönsterfolier, för att binda ihop de olika byggnaderna; på så vis finns det möjlighet att använda flera stjärnor av flera barn.

 

Bygget är på gång under våren -21, stjärnorna kommer att vara på plats senast hösten
-21.

Stjärnor, Hedesunda kommun, mfj-form
Stjärnor, Hedesunda kommun, mfj-form
Stjärnor, Hedesunda kommun, inspiration, mfj-form