Snöstjärnor, 2022

Allaktivitetshus/Ishall, Gävle kommun

Stjärnor, Hedesunda, Gävle kommun

Snöstjärnorna sett nerifrån.

Stjärnor, Hedesunda kommun, inspiration, mfj-form
Stjärnor, Hedesunda kommun, inspiration, mfj-form

Hedesunda har en stor skatt av folkloristiska föremål, som är väldigt intressanta ur många perspektiv. Jag som textilkonstnär går igång på hur man skulle kunna inspireras av alla vackra mönster och former. Precis som i ’Blommor, bin & barn’, där barn var med i skapandeprocessen, bjöd jag in Hedesunda skolbarn att delta i skapandeprocessen för Allaktivitetshuset tillika ishall.
Främst för att spänna en båge mellan det historiska Hedesunda fram till idag, men även för att de här barnen är en del av och formar framtidens ’historia’! De har vikt och klippt klassiska pappersstjärnor. De har inspirerats av de olika mönstren från Hedesunda och tolkat dem i egna ’stjärnor’.
De vackra stjärn-mönstren är intressanta hela året om, dessutom med inspiration från Hedesundas mönster-tradition!

Jag har inspirerats av barnens klippta stjärnor och skapat 3 nya stjärnor (se nedan). Materialet är vitlackad plåt, 1,5 m till dryga 2 m i diameter.
De har monterats med viss distans, dels för att lyftas ut från befintliga fasaden och ge en skuggeffekt dagtid. Dels för att LED-belysning bakom stjärnorna ger en fin stjärnsiluett i mörkret.

Fler stjärnor har använts som förstorade fönsterfolier för att binda ihop de olika byggnaderna.

Stjärnor, Hedesunda av mfj-form
Stjärnor, Hedesunda kommun, mfj-form